dilluns, 30 de gener del 2012

LA PRIMERA NOVEL·LA MODERNISTA

Rusiñol
Hem acabat “L’auca del senyor Esteve” i una altra novel·la, també modernista, ve a substituir-la. El senyor Esteve s’ha convertit en un personatge entranyable, un personatge d’una sola peça que, a força de reiteracions, gairebé hem arribat a comprendre, encara que no hem combregat amb la seva manera d’obrar. En els últims capítols es veia venir que amb en Ramonet,  l'home tindria un disgust molt i molt seriós i quan per fi li ha arribat, hem patit quasi tant com ell i ens ha emocionat el seu darrer esforç per mirar d’entendre aquell fill díscol que li havia sortit artista. En Rusiñol coneixia bé el tema per haver sofert en pròpia carn una situació semblant, però la seva visió crítica va lliscar sobre  l’assumpte en forma de sàtira divertida i ocurrent. Adéu- siau, doncs, al senyor Esteve, a la Tomassa, la seva dona, al seu fill, en Ramonet i a tot el repertori de personatges caricaturescos que hem conegut gràcies a l’obra.

Raimon Casellas
Abordarem ara “Els sots feréstecs”, de Raimon Caselles, periodista i crític d’art, escrita el mil nou-cents u, i considerada la primera novel·la modernista de la literatura catalana. Aquesta vegada l’acció ens situa en plena natura, enmig d’una zona boscosa del Vallés Oriental, concretament en el poble de Montmany. La geografia ombrívola i humida del paisatge incideix en el caire de la novel·la, d’estil completament diferent de l’anterior. Veurem personatges rústecs, primaris, ànimes vagaroses aïllades en un món hostil i tancat, i segurament no riurem gaire;  però així tindrem ocasió de conèixer els diferents estils que va conrear la literatura anomenada modernista i podrem valorar quina concepció tenia cada escriptor d’aquell corrent literari.

Era tan xaruc, xaruc, que, mentre els uns deien que tenia més de noranta anys, d’altres juraven que havia passat dels cent, i no mancava qui fes aposta sobre que en duia a l’esquena més de cent quinze o de cent vint.”

Així comença la descripció del primer personatge, l’Aleix de les tòfones, un home de bosc ple de malícia, solitari i misteriós, dedicat en cos i ànima a caçar la preuada tòfona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada